19 października Grupa Biedronki wybrała się na warsztaty kiszenia kapusty do gospodarstwa agroturystycznego Agro - Zakątek w miejscowości Sitne. Podczas warsztatów przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę – oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem. Czego potrzeba do zakiszenia kapusty? Biedronki już wiedza!. Z pomocą właścicielki - Pani Iwonki, szatkowały kapustę, obierały i skrobały marchewkę, napełniały słoiki i dodawały przyprawy, a następnie ubijały kapustę. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich pań.
Całą grupą zwiedziły również grządki, na których rosła wcześniej kapusta, a także inne warzywa. Dzieci spotkały się także z przemiłymi alpakami, które to mogły pogłaskać i nakarmić. Przebywając w towarzystwie alpak można było się przekonać, że są one bardzo łagodne i chętnie obcują w gronie dzieci.
Warsztaty i pobyt w gospodarstwie, był dla dzieci niebywałą atrakcją.