Obycie umila życie – warsztaty savoir vivre’u w Pułtusku Kuchnia i kultura jedzenia stanowią ważny element naszej kultury. Jak należy zachowywać się przy stole? Jak spożywać posiłki? Jak korzystać z zastawy stołowej? Tego wszystkiego nauczyli się nasi uczniowie z klas 3A, 3B i 6A. 26 października odbyła się wycieczka, którą rozpoczęliśmy spacerem po Pułtusku. Uczniowie wraz z przewodnikiem przeszli po najdłuższym brukowanym rynku w Europie. Podziwiali zabytkowe kamieniczki nadające niepowtarzalny urok temu miejscu. Następnie zostaliśmy zaproszeni do Domu Polonii mieszczącego się na zamku w Pułtusku, gdzie pod okiem zamkowego Mistrza Kelnerskiego, uczestnicy poznali zasady poprawnego zachowania przy stole, kulturalnego spożywania posiłków oraz wprawnego posługiwania się sztućcami i zastawą stołową. Podczas lekcji poznali zasady savoir-vivre’u, nauczyli się w odpowiedni sposób zachowywać przy stole. Po prelekcji, zdobyte doświadczenia zostały zweryfikowane w praktyce. Podczas specjalnie przygotowanego dwudaniowego obiadu z pełną obsługą kelnerską w Restauracji Pałacowej, nasi uczniowie zdali egzamin z dobrego zachowania przy stole, kultury spożywania posiłków oraz ogłady towarzyskiej.
Warsztaty savoir vivre’u w Pułtusku
Archiwum
06-11-2023Data publikacji, 06-11-2023
Dorota ŻegotaAutor, Dorota Żegota 93Ilość wyświetleń, 93